کتاب تاریخ نقد جدید، جلد ششم اثر رنه وِلک، متفکر و منتقد ادبی آمریکایی ـ چک در قرن بیستم است. کتابهای مجموعهی هشتجلدی تاریخ نقد جدید را سعید ارباب شیرانی به فارسی برگردانده است. در این جلد نویسنده مبنا را نقد آمریکایی در نیمهی نخست قرن بیستم قرار داده است. او ابتدا مقدمهای مختصر از وضعیت دوران پیش از نقد نو و جولان ناتورالیستها، سمبولیستها و امپرسیونیستها به خواننده ارائه میدهد، سپس از اومانیستهای جدید و نقد دانشگاهی و مارکسیستی سخن میگوید و در نهایت به نقد نو و آراء و نظریات الن تیت، کلینت بروکس، ویلیام کی. ویمست و … میرسد.
رنه ولک یکی از برجستهترین منتقدان ادبی (1995-1903) برخاسته از مکتب زبانشناسی و متنشناسی پراگ بود. این مورخ ادبی در اوایل جنگ جهانی دوم به آمریکا مهاجرت کرد و مطالعات خود را تا آخر عمر در این کشور ادامه داد. ولک آثار بسیاری دارد؛ اما شاهکار او مجموعهی هشتجلدی نقد جدید است که در آن نظریههای نقد را از 1750 تا 1950 بررسی، تحلیل و ثبت میکند. برای او نقد هم داوری دربارهی آثار و نویسندگان و به عبارت دیگر نقد حکمی و عملی است و هم اصل و اساس ادبیات، نظریهی ادبی، خاستگاه و نقش و تأثیر آن در زندگی و تمدن بشری مدنظر است.
بریدهای از کتاب:
«براونل فقط اعادهی حیثیت به کرامول و پیوریتنها را تحسین میکند، ولی نظرهای سیاسی کارلایل، خصومتش نسبت به علم، نگرش غیرانتقادی او به ادبیات آلمان، و کل ظلم وجدان را که مظهر آن بود تقبیح میکند.»