«آن یای لعنتی» روایتی شاعرانه، عاشقانه و در عین حال تاریخی است در باب زندگی، مرگ و تنهایی عظیمِ عینالقضات که بنا به قاعدهی مرسوم جوانمرگی فرهنگی جان خود را بر سر عقاید بدیعش نهاد.
آثار پرارزشی چون «مثنوی»، دریایی است از دانش، منش و آگاهیهایی که در هر عصری برای ایرانیان و چهبسا برای جهانیان میتواند منشأ تحوّلات فکری و درونی باشد، ازاینرو، درک قابلیتهای نمایشی در اینگونه آثار میتواند فرصت مغتنمی برای رویکرد دوباره و اثرگذار به این شاهکارهای ادبی هنری باشد.
این نوشته جستاری بلند یا بهاصطلاح یک «تکنگاری» در باب مفهوم قصّه در شعر حافظ است با تمرکز بر این بیت از او: معاشران گره از زلف یار باز کنید شبی خوش است بدین قصّهاش دراز کنید
شاهنامه سرگذشت یک قوم/ملت است از حضیض بدویت تا اوج مدنیت، از زمانی که این ملت با طرز تهیهی پوشاک، خط و کتابت، پختوپز و سایر وجوه مدنیت آشنا نبود تا آن هنگام که در کشورداری، کشورگشایی، دین توحیدی، علوم و فنون، شعر و ادب و موسیقی و... سرآمد دیگر ملل گشت
«چند گفت وگو درباره تجدد» مصاحبه های سیروس علی نژاد، با تنی چند از اندیشمندان و پژوهشگران ایرانی درباره تجدد است. اندیشمندانی که در این کتاب با آنان مصاحبه شده است، جمشید بهنام، داریوش آشوری، علیرضا علوی تبار، بابک احمدی، هوشنگ ماهرویان، موسی غنی نژاد، رهنود زریاب و رحیم مسلمان قبادیانی هستند.