صد سال پس از انقلاب روسیه، ژیژک در این کتاب نشان می دهد که چرا اندیشه لنین همچنان مهم است. اصالت و اهمیت لنین به عنوان یک رهبر انقلابی اغلب در ارتباط با تصرف قدرت در سال 1917 بیان میشود؛ اما در این مطالعه جدید و بر اساس مجموعه متون اصلی لنین، اسلاوی ژیژک استدلال میکند که عظمت واقعی او را میتوان در دو سال آخر زندگی سیاسی او بهتر درک کرد.
روسیه از تهاجم خارجی، تحریم، شورشها و جنگهای داخلی وحشتناک چون شورش کرونشتات در سال 1921 جان سالم به در برده بود و دولت جدید خسته، منزوی و سرگردان بود؛ و با عقبنشینی انقلاب جهانی پیشبینیشده، برای بقای دولت شوروی باید مسیرهای جدیدی ترسیم میشد.
ژیژک با بینش حساس خود نشان میدهد که شجاعت لنین بهعنوان یک متفکر را میتوان در تمایل او برای رویارویی با واقعیت عقبنشینی یافت. در دنیای امروزی که مشخصه آن آشفتگیهای سیاسی، بحرانهای اقتصادی و تنشهای ژئوپلیتیکی است، ما باید ترکیب روشنبینیِ میانهرو و عزم انقلابی لنین را دوباره مرور کنیم.
این مجلد مجموعه جستارها، یادداشتها و نامههایی است به انتخاب ژیژک و مقدمهی او از دو سال آخر زندگی فعال لنین و تلاش او در غلبه بر مشکلاتی که دولت شوروی در پایان جنگ داخلی با آنها مواجه بود: مبارزه برای یافتن راههایی جدید برای سازماندهی زندگی روزمره در دولت نوپا؛ مشکلات وفادار ماندن به بینش کمونیستی و درعینحال اجتناب از دو تلهی فرصتطلبی غیراصولی و سازشناپذیری جزمی؛ نیاز به ترکیب انضباط نظامی با دموکراسی پرولتری؛ تهدید شوونیسم روسی و…
ژیژک پیش از ورود به نوشتهها در مقدمهی روشنگرش بر کتاب، انقلاب اکتبر و مسائل بعد از آن را با سه مفهوم روانکاوی فرویدی، یادآوری و تکرار و حلوفصل، بررسی و خواننده را در خواندن این متون به رویکردی خاص مجهز میکند.