کتاب شیوههای اندیشیدن اثر یدالله موقن است.
اصفهان، میراث تاریخی و یکی از شهرهای خلاق جهان از نگاه یونسکو، پایتخت سلسلهی صفویان و یکی از مقاصد گردشگری است. این شهر همچنین مأمن نویسندگان، مترجمان و منتقدان بزرگ است. یکی از آنها یدالله موقن است. او در سال 1327 به دنیا آمد. لیسانس فیزیک و فوقلیسانس فلسفهی علم را از دانشگاههای هال و لیدز بریتانیا دریافت کرد و پس از بازگشت به ایران در مدرسهی فلسفهی دانشگاه اصفهان شروع به تدریس کرد. این استاد دانشگاه که به تقابل با اندیشههای مارکسیستی شهره است پس از پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز انقلاب فرهنگی از تدریس محروم و خانهنشین شد.
موقن نخستین مقالهاش که نقدی بود بر ترجمهی فارسی کتاب زبان و اسطوره در مجلهی نشر دانش منتشر کرد. از آن زمان سی سال گذشته است. در این مدت 9 کتاب – ترجمه و تالیف – و انبوهی مقاله منتشر کرده است.
اکنون حاصل سی سال مقالهنویسی و انجام دادن دهها گفتوگو در مطبوعات در کتاب شیوههای اندیشیدن جمعآوری شده و در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است. همانطور که میتوان انتظار داشت، سطح مقالات از سطح کتابهای یدالله موقن پایینتر است. همین موضوع به درک بهتر مطالب غامض کتابها کمک میکند. سطح گفتوگوها هم از سطح مقالات پایینتر هستند. همین خصوصیت باعث شده فهم برخی مفاهیم دشوار برای خوانندگان آسان شود.
مقالات و گفتوگوها به دو دسته تقسیم شدهاند. دستهی اول به بحث زمان و فضا، اسطوره، هنر و علم میپردازند و اندیشههای هگل، مارکس، ژرژ سورل و کارل شمیت و هایدگر را نقد میکنند. گروه دوم با نظر متفکران فرانسوی دربارهی تحول ذهن انسان آغاز میشوند و دیدگاههای لوسین لوی – برول نقد و بررسی میشوند.