مجموعهی پیش رو دربرگیرندهی مصاحبههای مطبوعاتی و شنیداریِ (رادیویی و تلویزیونی) استاد فرامرز پایور است که قریب به اتفاقِ آنها در طیِ سالهای ۱۳۵۰-۱۳۷۶ با ایشان انجام شدهاند.
تئاتر تنها تصویر زندگی نیست، بلکه میتواند زندگی را زندگیتر کند، فشرده و گویاتر به نمایش بگذارد. به تدریج دریافتم؛ میتوانی آنچه از آرزوها که در واقعیت انجام نیافته را در خیال خلق کنی، از صافی وجود خود عبور دهی، به باور بنشانی ، و بر صحنه به نمایش بگذاری. آنگاه که دانستم بر روی چهار تکه الوار با ساده ترین ابزار و انسانی ایستاده در لکةی نور میتوانی دنیائی بسازی لبریز از مفاهیم پر رمز و راز ، آنگاه که دانستم تئاتر به معنای درست کلمه میتواند قدرتی باشد به حیرت انگیزی کائنات و بیپایان مثل کائنات ... پس واقعاً تئاتری شدم، و این صحنه خانهی من شد.
کتاب پیش رو گفتگویی است با داود فتحعلی بیگی، بازیگر و کارگردان تئاتر که در حوزهی سینما، تئاتر و نویسندگی فعالیت دارد. محتوای این اثر پیرامون نمایشهای آیینی و سنتی ایرانی است. عاشقانه تحقیق کرد، عالمانه قدم برداشت و با جماعت تعزیهخوان و نمایشگران تخت حوضی رفیق شد و از آنها آموخت. اما این آخر کار نبود، او هم فراگرفت و هم نیروهای علاقهمند را آموزش داد. چه با نوشتن و بهثبترساندن و چه با اجرا با تمام هَمش و طی این سالها به وظیفهای که خود به دوش گرفته گفته است: وفا کنیم و ملامت کشیم و خوش باشیم که در طریقت ما کافریست رنجیدن بهروز غریب پور مناقشه بر سر داشتن یا نداشتن سنت نمایشی، تاریخچه و پیگیری اعتبار یا عدم اعتبار اسناد و مدارک مربوط به آن، چنان ما را به خود مشغول داشته است که از یاد بُردهایم با آنچه هست چه میتوان کرد یا باید کرد. روزآمدکردن تنها راه حفظ جریان تئاتر آیینی سنتی ماست. محمد چرمشیر
هدف از چاپ «فرهنگ عامه و تاریخ شفاهی، راهنمای مصاحبه و تدوین» تدوین راهنمایی ساده برای ضبط و ثبت تاریخ فولکلور از طریق انجام مصاحبه، بوده که گفته میشود آغازگر تحولی در تدوین تاریخ شفاهی بهویژه در جوامع محلی پیرامون خود بوده است.
در ٤ ژوئن ١٩٨٩ ارتش آزادیبخش خلق به اهالی غیرنظامی پکن حمله کرد و صدها نفر را کشت. حالا اما این رویداد مهم از خاطرۀ جمعی حذف شده است. لوئیزا لیم در "جمهوری خلق نسیان" نشان میدهد که چگونه حوادث ٤ ژوئن چین را تغییر داد.