ممکن است زندگینامه دینپژوههای مطرح، شیوه تکامل رشته دینپژوهی را به ما نشان بدهد. اما جیمز کاکس در این کتاب چیزی جالبتر و مهمتر را به ما عرضه میکند.
مؤلـف به تحلیل روحیات و شخصیت نویسنـدگان توجهی خـاص دارد و از همیـن رو است که خواننده در پایان کتاب احسـاس میکند نویسندهی مطرحشده برای او نه فقط یک نام مشهور که شخصیتی آشنا است.
آشنایی با نویسندگان مجموعهای است برای آگاهی از اندیشه و زندگـی نویسنـدگان برجستـه، و تـأثیـری که آنهـا بر جهـان فرهنگ و ادب و چـالـش آدمی بـرای درک جایگاه خـود در جهان هستی گذاشتند.
نوشتن مقاله و جستار روش دلخواه و محبوب نویسنده است و میتوان کتاب حاضر را همارز چند اثر دیگر او چون تصاویر دنیای خیالی، آفرینش و آزادی و نوشتههای پراکنده دانست.
مؤلف بر پایهی منابع تاریخی پرشمار بهگونهای قانعکننده نشان میدهد که در جنگهایی که ایران روزگار ساسانی در طول همهی تاریخ خود بدانها میپرداخت، در کنار رستههای خشکیرو، ناوگان جنگی نیز نقشی معین (و گاه تعیینکننده) داشته است.
سعید نفیسی از پرکارترین پژوهشگران و ادیبان دوران معاصر بود و گذشته از دهها کتاب که نام وی را بر پیشانی خود دارند مقالههای تحقیقی و اجتماعی ادبی و تاریخی بسیاری نیز در نشریهها و مطبوعات از او منتشر شد.