میزس، اقتصاددان برجستهای از مکتب اتریش و حامی بازار آزاد، مارکسیسم را به عنوان چالشی هم نظری و هم عملی تلقی کرده است. او نقدی جامع از دکترینهای سوسیالیستی و کمونیستی ارائه کرده و اعتقاد دارد که این نظریات، در تضاد با اصول اقتصادی پایدار و آزادیهای فردی قرار دارند.
میزس استدلال میکند که مارکسیسم بر پایه تصورات نادرستی از انسان و اقتصاد بنا شده است. او به ترویج جهانبینی مبتنی بر طبقات توسط مارکسیسم و تاثیرات منفی آن اشاره کرده و اعتقاد دارد که چارچوب مارکسیسم ناپایدار است، زیرا نقش مالکیت خصوصی، انگیزههای فردی و خودتنظیمی بازار را نادیده میگیرد.
مارکسیسم (به انگلیسی: Marxism) مکتبی سیاسی و اجتماعی است که توسط کارل مارکس، جامعهشناس، فیلسوف و انقلابی آلمانی، در اواخر قرن نوزدهم ساخته شد. فردریش انگلس نیز از شکلدهندگان مهم به اندیشه مارکسیسم بودهاست و مارکسیستها با اصول کلی اندیشه او نیز موافق هستند.
مطالعات مارکسیستی، عبارتاند از: فلسفه مارکسیستی، اقتصاد سیاسی و سوسیالیسم علمی.
اساس نظریه مارکس: مارکسیسم، آن طور که در «مانیفست کمونیست» (نوشته مارکس و انگلس) بیان شدهاست، بر این باور استوار است که تاریخ جوامع، تاکنون، تاریخ مبارزه طبقاتی بودهاست و در دنیای حاضر، دو طبقهٔ بورژوازی و پرولتاریا وجود دارند و کشمکشهای این دو، تاریخ را رقم خواهد زد.
میان مارکسیستهای مختلف، برداشتهای بسیار متفاوتی از مارکسیسم و تحلیل مسائل جهان با آن موجود است اما موضوعی که تقریباً همه در آن توافق دارند: «واژگونی نظام سرمایهداری از طریق انقلاب کارگران و لغو مالکیت خصوصی بر زمین، منابع و ابزار تولید و لغو کار مزدی و ایجاد جامعهای بی طبقه با مردمی آزاد و برابر و در نتیجه، پایان ازخودبیگانگی انسان» است. (ازخودبیگانگیای که کمونیستها معتقدند در جهان سرمایهداری ناگزیر و حتمی است.)
مارکس و اِنگِلس همانند دیگر سوسیالیستها، تلاش کردند تا به سرمایهداری و سیستمهایی که در جهت به خدمت گرفتن کارگران پایهریزی شده بودند خاتمه دهند. در حالی که سوسیالیستها در آغاز راه به دنبال اصلاحات اجتماعی بلند مدت بودند، مارکس و اِنگِلس معتقد بودند که انقلاب، اجتنابناپذیر بوده و تنها مسیر ممکن برای رضایت مردم، حرکت به سوی سوسیالیسم و کمونیسم است. بزرگترین اندیشمندان این آموزه که نگارهٔ ایشان بر روی پرچم نمادینِ مارکسیسم-لنینیسم دیده میشود، از سمت چپ به راست به ترتیب، کارل مارکس، فریدریش اِنگِلس و ولادیمیر لنین است.