کتاب نظریههای رمان از رئالیسم تا پسامدرنیسم نوشتهی دیوید لاج، دیوید دیچز، ایان وات و… است. این کتاب را حسین پاینده به فارسی ترجمه کرده است. پاینده، نویسنده، مترجم و منتقد ادبی، بهخوبی از پس ترجمهی این اثر برآمده و با ارائهی برخی توضیحات در پاورقی کتاب، به روشنتر شدن موضوع برای خوانندهی فارسیزبان کمک شایانی کرده است.
دیوید لاج نویسنده و منتقد ادبی بریتانیایی است که در دانشگاه بیرمنگام ادبیات انگلیسی تدریس میکند. او یکی از مشهورترین تفسیرکنندگان نظریهی رومن یاکوبسن درخصوص کاربرد موضوعات مربوط به زبانپریشی در بررسی سبکهای ادبی است. همچنین وی نامزد دریافت جایزهی ادبی من بوکر بوده و موفق به دریافت جایزهی هاثورندن شده است.
رمان نوعی از ادبیات داستانی است که در ادبیات کهن فارسی وجود نداشته و سابقهی ورود آن به ادبیات فارسی به یک قرن پیش برمیگردد. با وجود این، اکنون رمان یکی از سبکهای ادبی پرطرفدار و متداول است که خوانندگان فارسیزبان بسیاری را به خود جذب میکند. برای فهم بهتر تکنیکهای رمان باید از پایههای نظری این حوزه اطلاع کسب کرد. در کتاب نظریههای رمان از رئالیسم تا پسامدرنیسم به پرسشهای اساسی و مهمی پاسخ داده شده است؛ پرسشهایی همچون: رمان چیست؟ چه تفاوتی با دیگر داستانهای بلند دارد؟ نخستین رمانها از چه زمانی و توسط کدام نویسندگان نوشته شدهاند؟ تعریف رمان رئالیستی چیست؟ رمان مدرن چه شاخصههایی دارد؟ رمان پستمدرن از چه زمانی شکل گرفت و دارای چه ویژگیهایی است؟ در بخشهای گوناگون این کتاب، نظریههای رمان با یادی از رمانهای مشهور و موفق جهان بسط و شرح داده شدهاند. در این اثر علاوه بر فنون نوشتن رمان، اصطلاحات متداول ادبی دربارهی رمان نیز آموزش داده شده است.