کتاب معمای الیوت، نوشتهی استیو الیس، کتابی در جهت شرح و نقد آثار تی. اس. الیوت است. این کتاب را جواد دانشآرا به فارسی ترجمه کرده است. استیو الیس شاعر و منتقد ادبی بریتانیاییتبار است. او بیشتر برای نوشتن کتابهایی با محوریت شرح و نقد آثار چاوسر، ویرجینیا وولف و تی. اس. الیوت شناخته میشود.
از تی. اس. الیوت بهعنوان برترین شاعر انگلیسیزبان قرن بیستم یاد میشود. او در زمینههای ادبی شعر، نقد، مقاله، ویرایش و نمایشنامهنویسی فعال بوده؛ اما بیشتر بهعنوان شاعر شهرت دارد. چهار کوارتت و شعر بلند سرزمین هرز از شناختهشدهترین آثار او به شمار میروند. کتاب معمای الیوت در چهار فصل به ترتیب و منظم تمام آثار او را شرح میدهد و نقد میکند. به زعم نویسنده، این کتاب مفصلترین و جامعترین کتاب تألیفی است که به تی. اس. الیوت اختصاص دارد.
تی. اس. الیوت در سال 1888 در آمریکا متولد شد. او کودکی ضعیف بود و اغلب اوقات نمیتوانست بیرون از خانه به فعالیت بدنی بپردازد. علاقه به ادبیات از همان زمان در او شکل گرفت. کتاب تام سایر از کتابهای مورد علاقهی الیوت جوان بود. او خیلی زود فعالیت ادبی را شروع کرد. الیوت بهجز منتشر کردن شعر، نقد و نمایشنامه در طول عمرش به کار در بانک، انتشارات و تدریس نیز مشغول بود. او در طول دوران فعالیت ادبیاش آثار محدودی منتشر کرد. اشعار او منحصربهفرد و خاص بودند و درکشان در ابتدا برای مخاطبان سخت بود. علت اثرگذاری الیوت در جریان مدرنیسم نیز همین بود. او شعر مدرن را بهکلی تغییر داد و جریانساز شد. شخصیتهای ادبی بزرگی از الیوت تأثیر مستقیم پذیرفتهاند. از میان آنان میتوان به ویرجینیا ولف، باب دیلن و جیمز جویس اشاره کرد.