کتاب معماری در آستانه هزاره سوم نوشتهی لئوناردو بنه ولو و ترجمهی علیمحمد سادات افسری است. لئوناردو بنه ولو معمار، برنامهریز شهری و تاریخنگار ایتالیایی بود. او در رم در رشتهی معماری تحصیل کرد و در سال ۱۹۴۶ فارغالتحصیل شد. پس از آن در دانشگاههای رم، فلورانس، ونیز و پالرمو به تدریس تاریخ معماری پرداخت. بنه ولو ایدهپرداز شهر محافظهکارانهی نوین بود که بعدها به درک بهتر تکامل شهرها کمک بسیاری کرد. اخبار MIT درمورد او گفته است: «بهجرئت میتوان گفت او بیش از هر مورخ معماری دیگری در زمان معاصر تلاش کرده است که طراحی و معماری را در زمینههای اجتماعی و سیاسی بهبود بخشد.»
معماری با انسان متولد شده و سرنوشت انسان به نسبت تمدنپذیری جامعهای که در آن اسکان دارد، با سرنوشت تاریخیاش عجین شده است. در همین حین، فرازونشیبها، دگرگونیها و درجازدنهای آن، با وجود نتیجهگیریهای متفاوت، به یک اندازه در دید سرآمدان جامعه و همچنین نگاه گذرای افراد عادی است. به همین دلیل معماری مانند دستاوردهای هنری ـ فنی بهدستآمده در مرحلهای از رشد جامعه، برای پاسخگویی به نیازهای سکونتی، کار و اوقات فراغت افراد جامعه، همیشه در برابر دیدگان همه است. حتی افراد ناآشنا با اجزای حرفهای، به محض ورود به یک شهر، با نگاهی به اطراف میتوانند بهراحتی دربارهی میزان موفقیت معماران و شهرسازان آن شهر قضاوت کنند. هرچند امروزه برای نظر دادن دربارهی معماری یک بنا دیگر فقط به شکل آن اکتفا نمیشود و به همجواری آن بنا با دیگر بناها و چگونگی اتصال آنها به خیابان و چگونگی رفتوآمد افراد پیاده و سوار نیز توجه میشود.
نویسندهی کتاب از دههی ۹۰ میلادی در تلاش بود که مضامین محیطی ـ سرزمینی را با تحلیل طرحهای تاریخی و سپس عرضهی طرحی جامع برای شهرسازی یادآوری کند. او از شمالیترین نقطه تا جنوبیترین نقطهی کشورش را پیموده، برای ترویج علم معماری به مراکز آموزشی سراسر جهان رفته و در نهایت اثری خلق کرده که به تمام زبانهای زندهی دنیا ترجمه شده است. برای شناساندن جایگاه آمایشگر محیطی (environmental planner) و نشان دادن مسیر رسیدن به این جایگاه، با سابقهای نزدیک به جنگجهانی دوم تا امروز، الگویی بهتر از نویسندهی ایتالیایی لئوناردو بنه ولو وجود ندارد.