ولفگانگ بیتنر رمان سیاسی بازگشت گامبهگام هلر به زادگاه را در سال 2012 نوشته و کامران جمالی آن را به فارسی ترجمه کرده است.
ولفگانگ بیتنر نویسندهای لهستانیتبار است که بیشتر عمر خود را در آلمان زندگی کرده. او برای نوشتن داستانهای سیاسی و اجتماعی معروف است. این نویسنده گرچه در آلمان متولد نشده، ولی داستان رمانهایش همه در آلمان اتفاق میافتند. بیتنر در کتابهایش با استفاده از دادههای حقیقی وضع جامعه را تحلیل میکند. شخصیتها را در معرض معضلات اجتماعی و سیاسی قرار میدهد و برایشان واکنشهای منطقی در زمینههای روانشناختی، اجتماعی و سیاسی تعریف میکند. بدون هیچ جزئیات اضافهای در داستان با بیانی واضح، آنچه میخواهد تعریف میکند و در عین حال داستان جذابی میسازد. در کتاب بازگشت گامبهگام هلر به زادگاه او به موضوع نئونازیهایی میپردازد که بیتوجه به فجایع وحشتناکی که نازیها در جنگ جهانی دوم رقم زدند، همچنان ایدئولوژی را به انسانیت ترجیح میدهند. این رمان یکی از این گروههای زیرزمینی نئونازی را در سه نسل بررسی میکند.
مارتین هلر روزنامهنگاری دموکرات است که در شهر کوچکی به دنبال حقیقت میگردد. در این شهر تمام شهروندان مزدورانی بیرحماند که ارزشهای زندگیشان براساس نیازشان تنظیم میشود. اصول اخلاقی در این شهر بیمعناست و فضایل اخلاقی مانند شجاعت، صداقت، عدالت و… در این شهر یافت نمیشود. کتاب در 288 صفحه داستانی نفسگیر را روایت میکند که خواننده را تا کلمهی آخر با خود میکشاند و کاری میکند خواننده مدام کنجکاو باشد و کتاب را بیوقفه بخواند. این کتاب تنها سرگرمکننده نیست، بلکه روایتی مهم از آلمان معاصر است که روی ابعاد سیاسی و اجتماعی جامعه تمرکز دارد و بخشهای تاریک جامعهی آلمان را زیر ذرهبین میبرد.