کتاب اسطورهی دو همزاد (پژوهشی در خاستگاه و گوهر بدی در گاهان و آئین زروانی) یکی از بزرگترین مسائل انسانی را بررسی میکند مسئله شر و بدی اینکه چه هست و از کجا می آید؟
در زبانی فلسفی کتاب خوانندهاش را به سفری در زمان هزارهی دوم پیش از میلاد و در مکان گوشه و کنار افسانهای گسترهی ایران فرا میخواند. کتاب به خوانندهاش چشماندازی از فرش ایرانی بافته شده از تاریخ و اسطوره ارائه میدهد که برخاسته از دو کهنترین آئینهای شرقی است آئین زرتشت و آئین زروانی که در مورد مسئلهی شر و بدی رو به روی هم قرار دارند.
نگاه اسطورهای و عقلگریز دومین با روشن بینی اندیشهورزی خردمندانهی نخستین جبران میشود به این ترتیب خواننده تنش نازدودنی میان دو قطب متضاد را در مییابد شر و پلیدی تجسم یافته و پوزیتیو پادشاه جهان که خود را تحمیل میکند و شر و بدی سلبی و منفی به عنوان نیستی نبود و یا فقدان در برابر هستی مطلق یک نیک کیهان شمول. این دو سنت ساختار فکری خود را بر روایتی اسطورهای بنا کرده اند از زایش دو همزاد نخستین که با دو رویکرد متفاوت انتخاب و گزینش انسانی و یا تجلی ایزدی تجسم دهندگان نیکی و بدی هستند.
همچنین در مقدمه این کتاب به قلم مترجم میخوانیم:
کتاب اسطورهی دو همزاد (پژوهشی در خاستگاه و گوهر بدی در گاهان و آئین زروانی) خلاصه ای از یک پژوهش در چارچوب رسالهای در دانشگاه رنس فرانسه است. از آنجا که دسترسی به استادان تاریخ و فرهنگ ایران کهن در فرانسه بسیار دشوار بود، به توصیهی وصیت گونهی استادم زنده یاد خانم آن گابریل ورسنور به ترجمه و انتشار این کتاب در ایران دست یازیدم تا شاید بتوانم با بهرهگیری از نظرات و نقدهای عالمانهی دانشوران کشورم، ضمن آگاه شدن به لغزشها و خطاهایم در خصوص موضوع مورد مطالعه در جهت رفع نارسانیهای آن اقدام کنم در این فرصت وظیفهی شاگردی خود میدانم که به پاس رهنمودها و یاریهای ارزشمند استاد بزرگوار سرکار خانم ژاله آموزگار که در طی سالهای پژوهش به من ابراز داشتند، برای ایشان از ایزد منان آرزوی تندرستی و بهروزی خواستارم.
آشنایی با هویت ملی فارغ از هرگونه نگاه برتری جویانه برترین دست مایهی ما ایرانیان برای تأمین امنیت و ایجاد صلح و دوستی در جهان پر چالش کنونی است. از این رو توصیهام در پیرانه سر به همهی جوانان دلسوز میهن این است که در این راه گام بگذارند تا بلکه با پژوهش های ژرفشان روشنایی بر گوشههای تاریک تاریخ میهن کهن سالمان تابانده شود. چنین باد!