دکتر فاضلی در این کتاب لایههای مختلف نظام آموزشی را یک به یک کنار میزند و به هر یک از کنشگرانِ آن به طور جداگانه و در ارتباط با هم میپردازد. چند فصل از کتاب به مسئله معلمی در ایران امروز اختصاص دارد و توضیح میدهد که طی چه فرایندهایی معلمان در موقعیت کنونی قرار گرفتهاند و در راه ایفای نقش خود به شیوهای اصیل و ارزشمند با چه موانع و چالشهایی مواجهند و اینکه در نهایت چه راهی پیش رو دارند و چگونه میتوانند وجودشان را به معنای واقعی متحقق کنند و در مسیر ایجاد تحول در زندگی خود و دانشآموزان و جامعه حرکت کنند.
فصول دیگری از کتاب نیز به مباحث مربوط به دانشآموزان تعلق دارد و فاضلی همچنان با رویکرد تاریخی و فرهنگی، مسئلههای دانشآموزان را در نظام آموزشی بررسی میکند. بخشهای دیگری از کتاب نیز مدیران آموزشی را در سطوح مختلف مخاطب قرار میدهد و در مورد سیاستگذاریهای آموزشی، بحث میکند.
برنامه درسی و پداگوژی آموزشی از دیگر مباحث محوری و کلیدی کتاب است که در چندین فصل به طور مفصل به آنها پرداخته شده است. مسئله سواد و سوادآموزی خصوصا از منظر انتقادی نیز از مباحث مهم کتاب است و فاضلی در سه فصل به طور جامع مسئله بیسوادی، کمسوادی و نیز جایگاه سواد انتقادی در جامعه امروز ایران را تحلیل و بررسی میکند.
کتاب دارای مقدمه و موخرهای جالب و خواندنی است که در مقدمه یا همان دیباچه، دکتر فاضلی به پرسشهای کلیدی در مورد محتوا و رویکرد کتاب پاسخ میدهد و میگوید که مطالعه کتاب چرا و برای چه کسانی مفید است. همچنین در موخره نگاهی دوباره به مدرسه، معلمان و استادان و هر کسی که درگیر مسئله آموزش است میاندازد و توضیح میدهد که چرا بهرغم تمام مسائل و مشکلاتی که معلمان و دبیران با آن مواجهند، هنوز جامعه ایران برای این سفیران فرهنگ و ادب و تاریخ خود، ارزش و اعتبار قائل است و چگونه میتوان این عزت و آبروی جامعه علم و فرهنگ را در راستای رشد و توسعه مملکت به خدمت گرفت.