این کتاب آغاز یک دوره از پژوهش و تحقیق دربارهی جمالزاده به شمار میرود. جمالزاده در زمینههای متفاوت و گستردهای قلم میزد. از نقدهای ادبی تا داستاننویسی، عرفان و فلسفه تا تاریخ و فرهنگ.
هر رژیم سیاسی میتواند یکباره و برقآسا تغییر کند، اما این قابلیت نیز وجود دارد که تغییرات مورد نظر در درازمدت و بدون خونریزی انجام پذیرد. بهرغم اینکه شورشها در یوگسلاوی سابق و در سوریهی امروزی نمونههای بارزیاند که ثابت میکنند تغییر رژیم سیاسی تا چه اندازه ممکن است به فاجعه بدل شود،
کتاب پنجاه متفکر کلیدی روانشناسی تلاشی است برای مرور و بازشناسی آرای روانشناسان، عصبشناسان، پزشکان، دانشمندان و نظریهپردازانی که در طول عمر نه چندان بلند اما بسیار پرفرازونشیب این علم، با دیدگاهها و نظریاتشان دروازههای جدیدی را به شناخت جهان درونی انسان گشودهاند.
شمسی عصار (۱۳۱۴)-(۱۳۸۷) که او را با نام شوشا گاپی میشناسند، متولد ایران است و تا تحصیلات دبیرستان ساکن ایران بود. در شانزدهسالگی برای ادامهی تحصیل در دانشگاه سوربن به پاریس رفت. در دوران دانشجویی اشعار و داستانهایی از او در مجلات منتشر شد.
این کتاب زندگینامهی خودنوشت یوساست . از نویسندهای همانند او دور از انتظار نیست، وقتی که تصمیم به نوشتن خاطرات خود کرده از زبانی داستانی برای این منظور استفاده کند. ازاینرو «ماهی در آب» بدل شده است به رمانی که با زبان اولشخص، روایتکنندهی زندگی یک نویسنده است.
دومینیک بونا در پایان یک تحقیق و مطالعهی چهارساله از خلال این تصاویر پیدرپی و متعارض چهرهی انسانی، به جستوجوی حقیقت وجودی رومن گاری پرداخته است، نویسندهای که مجموعهآثار روایی، قوی و آشفتهاش درخور آن است که در شمار پدیدههای جاودانی قرن قرار گیرد.