این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد کتاب وب کاملا محفوظ می باشد

جایزه نوبل ادبیات چیست؟ برندگان جایزه نوبل ادبیات چه کسانی بوده اند؟

جایزه نوبل ادبیات چیست؟ برندگان جایزه نوبل ادبیات چه کسانی بوده اند؟
چکیده این مطلب : انتشار : 1401/05/02 0 نظر

جایزه نوبل ادبیات یکی از پنج جایزه نوبل است که هر ساله به نویسندگانی که مطابق با معیارهای نوبل، اثری خلق کرده باشند، اهدا می‌شود. جایزه نوبل ادبیات از سال 1901 و توسط فرهنگستان سوئد که در سراسر جهان با نام آکادمی سوئد شناخته می‌شود، اهدا می‌گردد. به قول آلفرد نوبل مخترع بزرگ سوئدی جایزه نوبل به این دلیل اهدا می‌شود : تا در زمینه ادبیات برجسته‌ترین اثر در جهت آرمان‌گرایانه تولید شود.

جایزه نوبل ادبیات یکی از پنج جایزه نوبل است که هر ساله به نویسندگانی که مطابق با معیارهای نوبل، اثری خلق کرده باشند، اهدا می‌شود. جایزه نوبل ادبیات از سال 1901 و توسط فرهنگستان سوئد که در سراسر جهان با نام آکادمی سوئد شناخته می‌شود، اهدا می‌گردد. به قول آلفرد نوبل مخترع بزرگ سوئدی جایزه نوبل به این دلیل اهدا می‌شود : تا در زمینه ادبیات برجسته‌ترین اثر در جهت آرمان‌گرایانه تولید شود.

معیارهای انتخاب برندگان نوبل ادبی

شاید شما هم نام بسیاری از نویسندگانی را که تا کنون برنده جایزه نوبل ادبیات شده‌اند، قبل از دریافت این جایزه، نشنیده باشید. بسیاری از اوقات وقتی یک نویسنده‌ به عنوان برنده جایزه نوبل ادبی انتخاب می‌شود، خوانندگان زیادی به سراغ خواندن کتاب‌های او می‌روند زیرا هم از خواندن یک اثر ادبی ناب لذت می‌برند و هم کنجکاو هستند تا بدانند اثر نویسنده مورد نظر، چه فاکتورها و ویژگی‌هایی داشته است که سبب شده تا این جایزه را برنده شود. اگر شما هم دوست دارید بدانید که آکادمی نوبل چه معیارهایی را  به عنوان شاخص قبول می‌کند، باید بدانید که داوران اعتقاد دارند که جایزه نوبل ادبیات باید به نویسنده‌ای تعلق بگیرد که کاری برجسته‌ و ایده‌آلی را که دارای بیشترین سود برای بشراست،  انجام داده باشد. هرچند این جمله بسیار کلی است اما  می‌تواند سرنخ‌هایی به ما بدهد. برای درک بهتر آنچه که آکادمی سوئد به عنوان معیارهای انتخاب نویسنده برتر سال دارد، باید نگاهی به آثار نویسندگان برنده این جایزه بیندازیم. معمولا در سخنرانی زمان اهدای جایزه، از دلیل اینکه چرا جایزه به این اثر تعلق گرفته است، صحبت می‌شود البته باید توجه داشت که معمولا جایزه نوبل به مجموعه آثار یک نویسنده تعلق می‌گیرد. در برخی موارد نیز، یک اثر خاص از میان تمام نوشته‌های یک نویسنده، برنده این جایزه می‌شود.

 

چند حقیقت جالب در مورد جایزه نوبل ادبیات

 

  1. ژان پل سارتر در سال 1964 برنده جایزه نوبل ادبی شد اما از گرفتن آن خودداری کرد!
  2. اریک اکسل کارلفلد نیز در سال 1918 برنده جایزه نوبل ادبی شد و از دریافت جایزه امتناع کرد زیرا در آن زمان او به عنوان منشی در آکادمی سوئد مشغول به کار بود. پس از مرگ وی این جایزه در سال 1931 به این شخصیت اعطا شد!
  3. پیتر هانتکه نویسنده کاسپار و برنده این جایزه در سال 2019 قبلا در دوره جنگ بوسنی از نیروهای صرب پشتیبانی کرده بود!

برندگان جایزه نوبل ادبیات 10 سال اخیر

عبدالرازق گورنه- برنده جایزه نوبل ادبی 2021

عبدالرزاق گورنه نویسنده تانزانیایی است که بنا بر اعلام آکادمی سوئد به دلیل نوشته‌های رسوخگر و دلسوزانه در زمینه تاثیرات استعمار و سرنوشت پناهجویان در شکاف میان فرهنگ‌ ها و قاره‌ ها، شایسته دریافت جایزه نوبل ادبیات سال 2021 تشخیص داده شده ‌است. از مهم‌ترین آثار گورنه می‌توان زندگی پس از مرگ، قلب شنی، آخرین هدیه و فرار از خدمت سربازی را نام برد.

لوئیز گلیک- برنده جایزه نوبل ادبی 2020

این نویسنده افزون ‌بر بسیاری از جوایز مهم شعر در ایالات متحده، برنده چندین بورسیه تحصیلی از بنیاد ملی هنر و بنیاد گوگنهایم نیز شده است. برخی از افتخارات گلیک عبارت اند از:

  • کسب عنوان ملک‌الشعرای کتابخانه کنگره
  • برنده کمک ‌هزینه گوگنهایم
  • برنده جایزه پولیتزر

پیتر هانتکه- برنده جایزه نوبل ادبی 2019

کاسپار اولین درام کامل پیتر هانتکه است که در اروپا به عنوان «نمایشنامه دهه» مورد تمجید قرار گرفته است و از نظر اهمیت با انتظار گودو مقایسه می‌شود. هانتکه در این کتاب، رابطه بین عملکرد عمومی و هویت شخصی را بیشتر بررسی می‌ کند و ما را وادار می‌ کند تا در احساس خود نسبت به اینکه چه کسی هستیم و چه می‌دانیم تجدید نظر کنیم. کاسپار، داستان یک نوجوان اوتیستیک است که خود را در یک فقدان وجودی کامل روی صحنه می بیند، تنها با یک جمله که آن را جمله خودش می خواند و...

اولگا توکارچوک- برنده جایزه نوبل ادبی 2018

کتاب Drive your Plow over the Bones of the Dead یک افسانه هیجان‌ انگیز و عمیقاً رضایت‌ بخش و نشان‍‌دهنده یک کاوش نفس گیر در مرز تاریک بین عقل و جنون، عدالت و سنت، خودمختاری و سرنوشت است. داستان در یک روستای دورافتاده لهستان اتفاق می‌افتد که جانینا روزهای سخت زمستان را به مطالعه طالع بینی، ترجمه شعر ویلیام بلیک و مراقبت از خانه های تابستانی ساکنان ثروتمند ورشو اختصاص داده است. سپس همسایه اش بیگ فوت، مرده پیدا می‌شود. به زودی اجساد دیگری در شرایط عجیب و غریب کشف می‌شوند. با افزایش سوء ظن ها، جانینا خودش را وارد تحقیقات می‌کند و مطمئن است که whodunit را می‌شناسد. اگر فقط کسی به او فکر می‌کرد...

کازئو ایشی گورو- برنده جایزه نوبل ادبی 2017

 کتاب غول مدفون اثری دیگر از نویسنده کتاب هرگز رهایم نکن (برنده جایزه بوکر) با موضوع  فراموشی و حافظه است. در بریتانیای پسا آرتوری، جنگ‌هایی که زمانی بین ساکسون‌ ها و بریتانیایی‌ ها درگرفت، سرانجام پایان یافت. اکسل و بئاتریس، یک زوج مسن بریتانیایی، برای دیدن پسرشان که سال‌هاست او را ندیده‌اند، می‌ روند. مه عجیبی باعث فراموشی دسته جمعی شده است و آنها به سختی می‌توانند چیزی در مورد او به خاطر بیاورند و...

باب دیلن- برنده نوبل ادبی 2016

کتاب دمیدن در باد اشعار باب دیلن است که در ایران با ترجمه محمدصادق رئیسی منتشر شده است. باب دیلن به دلیل نگاه انسانی و هستی شناسانه‌ متفاوت از دیگر ترانه سرایان جهان معروف است.

سوتلانا الکسیویچ- برنده جایزه نوبل ادبی 2015

این نویسنده بلاروسی که اساساً نویسنده‌ آثار داستانی نیست، تجربه‌های زندگی در یک کشور کمونیستی و تجربیات مردم روسیه از جنگ بی‌فایده در یک کشور دوردست (افغانستان) و از فاجعه چرنوبیل را جمع آوری و به صورتی هنرمندانه روایت کرده است.

اتریک مودیانو- برنده نوبل ادبی 2014

این رمان پاتریک مودیانو یکی از اغواکننده‌ ترین و در دسترس‌ترین رمان‌های اوست: داستان خاطرات مردی از فراری از مسئولیت، یافتن عشق و جستجوی معنا در دنیایی نامشخص.

راوی ویلای دلگیر، جوانی هجده ساله مضطرب، سرگردان و بی وطن، در اوایل دهه 1960 است که به شهر کوچکی در کنار دریاچه فرانسه در نزدیکی سوئیس می‌رسد. او از فضای تهدید کننده و ترسی که او را فرا گرفته است می‌گریزد. ترس از جنگ؟ از فاجعه قریب الوقوع؟ از دیگران؟

آلیس مونرو- برنده جایزه نوبل ادبی 2013

این نویسنده‌ 89 ساله کانادایی که او را با چخوف مقایسه می‌کنند خالق آثاری مانند می‌ خواستم چیزی بهت بگم، مجموعه ‌داستان فرار، رویای مادرم، دست مایه‌ ها و دورنمای کاسل راک است. آلیس مونرو توسط آکادمی سوئد «استاد داستان کوتاه معاصر» توصیف شده است.

مویان (گوان موئه)- برنده جایزه نوبل ادبی 2012

این نویسنده چینی، به خاطر توجه به تاریخ چین، نوشتن رمان‌های قطور و تاریخی و چیزی که منتقدان آن را رئالیسم توهم زا می‌نامند مشهور است. از جمله آثار این نویسنده می‌توان به ذرت سرخ، باران در شبی بهاری، جمهوری شراب، تغیر، گوساله و دونده دوی استقامت و...  اشاره نمود.

توماس ترانسترومر- برنده جایزه نوبل ادبی 2011

به من بنگرید خاطره ها، چند سال پس از سکته‌ای که ترانسترومر دچار آن شد و او قدرت تکلمش را از دست داد، نوشته شده است. داستان، یک زندگی‌نامه‌ غنایی در مورد توماس ترانسترومر درباره بزرگ شدن او در سوئد است. داستان او با یک پرتو از نور آغاز می‌شود، و به یک اثر درخشان از «زندگی من» تبدیل می‌شود. او زندگی کودکی خود را به آرامی در هشت فصل روایت می کند. ترانسترومر مانند بسیاری از شاعران بزرگ قبل از خود، به ما یادآوری می‌کند که جهان آن‌طور که به نظر می‌رسد نیست.

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 2

جدیدترین مقالات