در جلد چهارم این مجموعه، تنظیم و مدیریت احساسات به روشهای مختلف آموزش داده میشود. توانایی برقراری ارتباط مناسب با دیگران، از مهمترین عوامل موفقیت افراد در زندگی شخصی و شغلی آنهاست. یکی از ملزومات این توانمندی، خودآگاهی احساسی است تا فرد بتواند احساس خود و نشانههای آن را تشخیص دهد، بداند چه موقع احساسی خاص بر وی غلبه میکند و به احساسهای دیگران نیز توجه داشته باشد. خودآگاهی، مقدمهای ضروری برای مهارت تنظیم احساسات است.
در جلد سوم این مجموعه، خودآگاهی از احساسات که مقدمهای ضروری برای تنظیم و مدیریت احساسات است، به روشهای مختلف مورد توجه و آموزش قرار میگیرد. همچنین به معرفی احساسهای مختلف کودک پرداخته میشود و توجه او به احساساتی از جمله خوشحالی، غم، عصبانیت، خجالت، ترس، نگرانی و غافلگیری در خود و دوستانش جلب میشود.
در جلد ششم این مجموعه، به یکی از مولفههای بسیار مهم مهارتهای اجتماعی، که مهارت جرأتورزی یا قاطعیت است و با عزت نفس انسان ارتباط نزدیک دارد، پرداخته میشود. ارتقای عزت نفس در کودک، از راههای افزایش انگیزه برای انجام هر فعالیتی است. داشتن عزت نفس بالا موجب میشود کودک خود را در موفقیتها و دستاوردها سهیم و موثر بداند و برای به دست آوردن دستاوردهای بیشتر، تلاش مضاعف کند. از سوی دیگر، دستیابی به موفقیتها، خشنودیها، پیروزیها و روابط مثبت زندگی به نشاط معنوی و عزت نفس مضاعف میانجامد. افرادی که عزت نفس پایین دارند، بیشتر تحت تاثیر فشار همسالان قرار میگیرند یا به عبارت دیگر بیشتر تلقینپذیر هستند.
در جلد اول این مجموعه، توجه کودک به مطالبی مانند اینکه چگونه با اطرافیانمان محترمانه و مؤدبانه سلام و احوالپرسی کنیم، جلب میشود. این مهارتها به چگونگی برقراری ارتباط با دیگران همراه ادب و احترام کمک خواهند کرد.
در جلد پنجم این مجموعه، مطالبی مانند دوستی و تعامل مناسب با همسالان در بازی، رابطهی منصفانه، مشارکت در بازی، رعایت نوبت در بازیهای دستهجمعی با دیگران، کار گروهی، رعایت قوانین، عضو خوب تیم بودن حتی در صورت برنده نشدن، اجازه خواستن و عذرخواهی کردن در مواقع لزوم و چگونگی مخالفت مناسب با دیگران در صورت لزوم با حفظ احترام و کرامت انسانی مطرح میشود.
در جلد هفتم این مجموعه، به چگونگی عملکرد در اتفاقهای معمول مدرسه، مانند احترام گذاشتن به قوانین، رفتار پسندیده در کتابخانه، رفتن به اردو، کلاس فوق برنامه و گرفتن کارنامه، یا واکنش درست هنگام اتفاقهای پیشبینینشده، مانند تعطیلی به دلیل بارش برف یا آلودگی و وقوع زلزله یا آتشسوزی، پرداخته میشود.
در جلد دوم این مجموعه، به چگونگی تعامل و همکاری با دیگران پرداخته میشود. برای توضیح دادن مهارت همکاری به کودکان اغلب باید آن را به عنوان فعالیتی مشترک بین دو یا چند نفر در راستای رسیدن به یک هدف تعریف کرد. اگر چه رقابت یکی از حقایق زندگی است و بزرگسالان در بسیاری از حوزهها مانند ورزش، کسبوکار یا موقعیتهای تحصیلی و سیاسی ناچار به رقابت هستند، نگرش همکاری و کار گروهی، از موارد بسیار مهمی است که تمام فرهنگها به منظور رشد و تعالی، در برنامهی تربیتی نسل آیندهی خود قرار میدهند.