کتاب کیمیاگر معرفت، نوشتهی فریدالدین رادمهر، دربارهی زندگانی، گفتهها و اندیشههای ذوالنون است. این کتاب 574 صفحه دارد و برای اولین بار در سال 1392 منتشر شد.
فریدالدین رادمهر مترجم و مؤلف ایرانیتبار است. او در سال 1338 چشم به جهان گشود. رادمهر را معمولاً با ترجمههای دقیق و ظریفش میشناسند. کتاب کیمیاگر معرفت از معدود آثار تألیفی اوست.
ذوالنون از صوفیان بزرگ مصر بود. او در قرن دوم قمری در نزدیکی رود نیل متولد شد. ذوالنون از صوفیانی بود که در زمان خود بسیار نامهری دید. بسیاری پیش خلیفهی آن زمان از او بدگویی میکردند. در نهایت خلیفه متوکل او را به بغداد احضار کرد و چهل روز در زندان نگاه داشت. پس از چند جلسه مباحثه، متوکل از کارش توبه کرد و ذوالنون را با احترام به مصر بازگرداند.
آثار انگشتشماری دربارهی ذوالنون تألیف شده است. کتاب کیمیاگر معرفت از مفصلترین و کاملترین آنهاست. این کتاب در سه بخش، زندگانی، اندیشهها و آثار و سخنان ذوالنون را بهتفصیل شرح میدهد. بخش اول کتاب با عنوان زندگانی ذوالنون شامل فصل یک تا بیستوپنج است. در این بخش تمام اطلاعات موجود از زندگی ذوالنون از تولد تا مرگ گردآوری شده است. در انتهای بخش اول، نظرات دیگران پیرامون این صوفی بزرگ آورده شده است. بخش دوم با عنوان اندیشههای ذوالنون فصلهای بیستوششم تا سیوهفتم را دربرمیگیرد. رادمهر در این بخش، اندیشههای ذوالنون را شرح داده است. نظرات و عقاید این صوفی دربارهی مسائلی مانند سماع، معرفت، محبت، شریعت و… در این بخش بررسی شدهاند. عنوان بخش آخر مرقومات ذوالنون است و فصلهای سیوهشتم تا انتها را شامل میشود. این بخش به آثار مکتوب ذوالنون اختصاص دارد.