مجموعهی واژگان… اصطلاحات اصلی هر فیلسوف را به ترتیب حروف الفبا ارائه میدهد و کار را بر مبنای این اصل میآغازد که هر فیلسوفی فقط در زبان و واژگان خاص خود یا واژگان مشترکی که از آن خود کرده است، قابل فهم است.
رویکرد این مجموعه به هر مفهوم سه سطح را دربرمیگیرد که در متن با ستاره (*) مشخص میشوند: نخست تعریفی پایهای و قابل فهم برای دانشجویان مبتدی؛ دوم رویکردی علمی برای دانشجویان پیشرفته تا مدرسان؛ و سرانجام رویکردی آزادتر که تأویلی وسیعتر را امکانپذیر میکند، مثلاً مطالعهی بازتاب این مفهوم در بطن نظام فلسفی.
هر مجلد از مجموعهی واژگان… راهی است ممتاز برای خوانش و فهم یک نظام فلسفی.
آیا
لکان فیلسوف بود؟ آیا چنین قرائتی از لکان بهرغم آنکه خودش گاهی صراحتاً چنین نامی را رد میکرد، نوعی چالش نیست؟ پیش از هر چیز میتوان تصدیق کرد که لکان با مفاهیمی کار کرده است که بهطور معمول فلسفی قلمداد میشوند و با این حال، چنین قرائتی نقابی بوده است بر ابتکاری شخصی. لکان نهتنها آثار فیلسوفان، بلکه آثار خود فروید را نیز خوانده است، به همراه مفاهیمی فلسفی که معنایشان را تغییر داده است. سپس میتوان شاهد پیوند منسجم این مفاهیم بود تا هستی انسان در خاصترین تنوعش و عامترین عمومیتش در نظر گرفته شود. و مگر از فلسفه چیزی غیر از این انتظار میرود؟ فلسفهای راستین با چه چیزی مشخص میشود و چه کسی صلاحیت اعطای چنین عنوانی را دارد؟ این پرسشی است همچنان گشوده که در هدف ضرورتاً آموزشی چنین واژگانی نهفته است.