کتاب نقش ۸۱ مجموعه داستانهایی است از نویسندگانی که در سال ۸۱ برندهی جایزهی گلشیری شدند. سال ۸۱ سومین دوره از جوایز گلشیری بود. جایزهی گلشیری از معتبرترین جوایز ادبی ایران بود که به همت فرزانه طاهری، همسر هوشنگ گلشیری و پس از مرگ او شکل گرفت. این جایزه در نهایت در دههی نود به علت کمبود نیرو و نداشتن بودجهی کافی برای ادامهی کار منحل شد.
جایزهی گلشیری باعث شد ما بسیاری از نویسندگان جوان و تازهکار را بشناسیم. کارهای آنها خوانده میشد و توسط بهترین منتقدان و نویسندگان مورد ارزیابی و نقد قرار میگرفت. چه بسا که بردن این جایزه باعث ادامهی راه آنها شده است. حتی بعد از اینکه کتاب این نویسندگان چاپ میشد، روی جلد کتاب قید میشد برگزیدهی جایزهی گلشیری. همچین مُهری بر جلد کتاب مینشست و باعث میشد توجه مخاطب بیشتر به آن نویسندهی تازهکار جلب شود و در نتیجه آثارش پرفروشتر شوند. چراکه مخاطب میدانست این جایزه آثار نویسندگان را بسیار دقیق بررسی میکند.
در کتاب نقش ۸۱ قبل از شروع هر داستان، شرححالی از خود نویسنده آمده است و او را به مخاطب شناسانده است. داستانهای کتاب عبارتاند از: باغ مشیر اثر جعفر مدرس صادقی، در امتداد پل اثر احمد غلامی، عبور اثر بهار صادقی، قبل از تحویل سال اثر رضا زنگیآبادی، رودهی سگ اثر میترا داور، آن سوی دیوار اثر گلی ترقی، همین و نه چیزی دیگر اثر احمد اخوت، غذای چینی اثر شیوا ارسطویی، عود اثر محمد ایوبی، آبجیخانم اثر حمیده حمزه، پارهی پنجم از پارههای کوچکتر اثر سهیلا بسکی و L اثر بهرام مرادی.